El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602.
-El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.
La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.
El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.
La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.
El GegantNit és una cercavila nocturna amb les colles geganteres de Manresa que és fa el divendres de Festa Major.
El primer GegantNit va ser durant la Festa Major del 2011 amb l'objectiu d'introduir els gegants dels barris, els de les associacions i/o els de les entitats de Manresa en la participació de la Festa Major.
Durant els quatre primers anys hi participaven els Gegants del Xup, els Gegants del Poble Nou i els de la ciutat. De la Imatgeria de Manresa els seus representants habituals són la Pubilla, l'Hereu, els gegantons i una parella de nans. Al 2015 és va unir a la cercavila el Bisbe Boig de Gatzara Fot-li Foc.
La Cercavila inicia a les 21h a la Ben plantada i es recorre el Passeig Pere III, Plaça 11 de Setembre, Passeig Pere III, Plaça Espanya, Passeig Pere III, Crist Rei, Passeig Pere III, Muralla del Carme, Carrer Nou i Plana del Om. Tot i que algun any de la Muralla s'entrava Plaça Sant Domènec, Carrer Born i Plana del Om. Durant la Cercavila es para a Crist Rei per fer balls i es torna a fer balls al final de la cercavila a la Plana d'Om.
Al acabar a la Plana, es fa el Ball de Gralles, diferents grups de Grallers tocant pel public tot tipus de cançons de més populars a més actuals amb la intenció que el public s'ho passi bé ballant.