El document més antic trobat a l’Arxiu Municipal és de l’any 1602. -El comú, seguint la tradició, procedeix a l’elecció de tres nous consellers, racional i clavari, l’endemà del dia de l’Ascensió.

Gegants Vells

La festa major de 1982 passarà a la història per haver fet possible la substitució dels gegants: una reproducció més o menys exacta, obra de l’artista Manel Casserras, substituí els gegants centenaris.

Gegants Nous

El lleó és un element festiu que significa d’un dels animals que formen part de l’imaginari col•lectiu del país, i al atribuir-li qualitats humanes com la força i el poder, esdevé part del bestiari.

Lleó

La primera àliga que hi ha documentada a Manresa nasqué de resultes de l’encàrrec que els consellers de la ciutat van fer a Miquel Vilella, prevere, escultor i beneficiat de la Seu.

Àliga

 

Des de any 2012, per iniciar la part més Gegantera de la Festa Major, el Dimecres és fa Arriben els Gegants!

Es una cercavila del nostre local a Casa Caritat fins a la plaça Major, amb tota la imatgeria. Durant tota la cercavila els nostres grallers, amb ajuda d'altres, toquen el "Toc d'Inici a la Festa" creat per Alba Logan.

Arribant a plaça la imatgeria dona una volta a la plaça i cada figura es col·loca al seu lloc, els que han de ballar el ball de plaça es col·loquen al mig, mentre la resta planta aprop del escenari. Al acabar el Ball es feia la entrega de Rams.

Aquest acte l'any 2013 es va fer Estrena del Lleó, on apart de la nostra imatgeria van fer presents els padrins del Lleó, el Lleó de Reus i el Lleó de Barcelona. El Lleó de Manresa va ser estrenat amb un petit teatre i un espectacle de Magia. L'any 2015 es va intentar fer el Ball de Gralles per animar més la Festa. I l'any 2017 es va treure la entrega de Rams de la Festa.

De cara aquesta Festa Major, es vol fer l'assaig general de Balls obert a tot el public i amb figures a la plaça Major al finalitzar la cercavila.